Muurschildering Keith Haring verstopt

Muurschildering Keith Haring verstopt

In de Centrale Markthallen in de Jan van Galenstraat, tegenwoordig Food Center Amsterdam, staat een oude machinekamer. Dit gebouw heeft dienst gedaan als depot van het Stedelijk Museum om kunstcollecties op te slaan. Om de collecties te beschermen, is het gebouw aan de buitenzijde bekleed met stalen damwanden. UFA Bouw kreeg de opdracht om deze voorzichtig te verwijderen omdat er een levensgrote muurschildering van Keith Haring uit 1968 verstopt zit. Wat een bijzondere opdracht!

Keith Haring
Haring is bekend geworden als graffiti kunstenaar. Hij maakte veel kunst in de openbare ruimte. Hiervan is veel verloren gegaan. Maar nu blijkt dat hij in 1968 op één van de buitenmuren van het Food Center een vrolijk beeld maakte van vijftien bij twaalf meter.  Keith was op dat moment in Amsterdam in verband met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Vrolijke dino
Het gaat om een soort vrolijke dinosaurus met lange nek. Een soort Cobra achtig werk van een fabeldier met op zijn rug een poppetje. Wij hebben delen van de damwand voorzichtig verwijderd zodat de kunst beoordeeld kon worden of deze nog in tact was of te herstellen is. Na de beoordeling hebben wij ter bescherming de damwanden weer terug gebracht. Wij hopen natuurlijk dat de muurschildering een tweede leven krijgt!

Nieuwe bestemming van het terrein
Wegens dreigende sloop waren er plannen om de muur te verplaatsen naar het Museumplein, iets wat technisch onmogelijk bleek. Daarom wordt er gezocht naar een herbestemming voor het pand en worden de gebouwen van het hele terrein van de Markthallen geïnventariseerd. Bekeken wordt welke gebouwen met waarde blijven staan en welke panden weg mogen.