Aardgasvrij wonen in een Amsterdams monument

Warmte panelen huiskamer

Aardgasvrij wonen in een Amsterdams monument

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Nieuwbouw wordt in principe al niet meer voorzien van een gasaansluiting. Maar voor alle ruim 7,5 miljoen bestaande woningen is de overgang naar aardgasvrij nog een flinke uitdaging! Zeker bij monumenten, waar scherpe regels gelden om de architectonische waarde te waarborgen. UFA Bouw ging de uitdaging aan bij de renovatie van monument Singel 6. En deze week leveren we met succes ons eerste gasloze appartement in Amsterdam op!

Aardgasvrije maatregelen
De overgang naar aardgasvrij wonen is bij een monument niet eenvoudig. Onder toeziend oog van Monumentenzorg hebben we voor Singel 6 de volgende aardgasvrije maatwerk opties toegepast: 

  • Isolatie vloeren en muren
    Alle vloeren hebben geïsoleerde Fermacell vloerelementen gekregen en de buitengevels zijn goed geïsoleerd.
  • Koken op inductie
    In de keuken is gekozen voor inductie als gasloos alternatief. Dit is de meest veilige en energiezuinige optie om te koken.
  • Elektrische warmwateroplossing
    Conventionele boilers verwarmen het water continu tot minimaal 60 graden. De gekozen elektrische waterverwarmer van Degree-N verwarmt het water zonder onnodige energieverspilling tot minimaal 40 graden. Het water is direct op de juiste temperatuur om te kunnen douchen. Voor de keuken is een “doorstromer” geplaatst, zodat het water in de keuken binnen enkele seconden een hogere temperatuur kan bereiken. Dit scheelt weer verspilling van schoon water.
  • Innovatieve infrarood warmtepanelen
    Nano Infrarood warmtepanelen verwarmen door middel van straling. De Infraroodstraling verwarmt massa in plaats van lucht. Objecten in de ruimte absorberen de straling waardoor deze objecten opwarmen en vervolgens deze warmte weer afgeven aan de omgeving.

  
 

Nano infrarood versus CV verwarming
Het bedrijf Degree-N uit Hilversum adviseerde innovatieve infrarood warmtepanelen als duurzame verwarming. Bij een traditioneel cv-systeem verplaatst warmte vanaf de cv-ketel, via leidingen naar de radiatoren. Hierbij gaat veel warmte verloren. Bij Nano Infrarood verwarming is geen sprake van distributieverliezen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een leidingsstelsel. Alle warmte wordt direct afgegeven aan de ruimte.

Over een aantal weken is ook de renovatie van de twee andere appartementen uit het pand klaar. We wensen de nieuwe huurders alvast veel warmte en wooncomfort in hun aardgasvrije woning!

Binnenkijken?
Binnenkort meer foto’s van het interieur en de duurzame installaties van Singel 6.
Volg ons op Facebook en LinkedIn.