Bestrijding houtaantasters kelderzwam en bruinrot pand Amsterdam

Bestrijding houtaantasters kelderzwam en bruinrot pand Amsterdam

Op de Linnaeusparkweg is UFA Bouw bezig met het vernieuwen van een gehele vloer en balklaag in een woning. Er is bij een inventarisatie kelderzwam en bruinrot vastgesteld in o.a. de balklaag en in de kruipruimte van het souterrain. Kelderzwam is een schimmel in de woning die ontstaat in een vochtige omgeving waar het niet koud is. De kelderzwam is slecht voor je woning en voor je gezondheid. Volledige bestrijding is noodzakelijk en daarom vernieuwen we alle aangetaste delen die door een inspectie zijn vastgesteld.

Hoe ontstaat kelderzwam?
Kelderzwam houdt van vochtige, slecht geventileerde, niet koude ruimtes. Het zet zich het liefst vast op hout en muren en kan niet overleven zonder vocht. Daarom is het goed om naast de bestrijding ook het vochtprobleem bij de bron aan te pakken.

Onder de woning op de Linnaeusparkweg zit een souterrain en onder het gehele souterrain is een kruipruimte aanwezig. Omdat het souterrain ongeveer 2 meter onder het maaiveld ligt, is de bodem en de ruimte van de kruipruimte erg vochtig. De ideale omstandigheden voor een zwam om te groeien.

Hoe herken je een kelderzwam?
Zie je bruinrot op hout in je kelder, dan heb je te maken met een kelderzwam. Naast de bruine kleur is het hout ook zeer vochtig. Door de donkere kleur is het niet altijd even makkelijk om de zwam te herkennen. Het zijn vooral de sporen (strengen) die de aanwezigheid van de zwam verraden. Ze verspreiden zich in een waaiervorm met lange dunne wortels over alles heen wat ze op hun pad tegenkomen.

Op lichte muren zie je het vruchtlichaam van de zwam sneller. Het is opmerkelijk dunner dan bij zijn soortgenoot de huiszwam. Daarom wordt de kelderzwam snel verward met een schimmel.

Het verschil tussen een kelderzwam en een huiszwam is dat de kelderzwam volledig bruin is, herkenbaar aan het sporenpatroon. De huiszwam kun je duidelijk herkennen aan de gele of witte rand. Huiszwam is agressiever dan de kelderzwam.

Omdat de aantasting van het hout niet altijd aan de buitenkant te herkennen is, kan de aantasting op het moment van ontdekken al ver zijn. Zonder dat je het opmerkt kan de zwam eenvoudig tot de balklaag van de eerste verdieping komen! Met gevaar van instorting van de aangetaste vloer. Bestrijden is daarom ook een must.

Achter een voorzetwand is, zonder dat dit voor het slopen door de bewoners aan de buitenkant te zien was, de kelderzwam flink gegroeid.

Plan van aanpak bestrijding zwam Linnaeusparkweg
UFA Bouw gaat aan de slag met het verwijderen van de gehele balklaag en brengt hier een combinatievloer aan (ook wel balken broodjesvloer genoemd) omdat de bodem erg vochtig is en er bepaalde periodes per jaar grondwater in de kruipruimte aanwezig is. Naast het weghalen van de aangetaste houten vloeren en gehele balklaag in het souterrain verwijderen we ook het stucwerk op de bouwmuren, een meter tot na de laatste zwamaantasting. Bovendien gaan we in het hele souterrain de muren van de kruipruimte afbranden en afborstelen.

Zonder dat je er erg in hebt “kruipt” de zwam door je huis

Het saneren van de kelderzwam gebeurt in samenwerking met een specialist in zwambestrijding. De muren waarop de zwamaantasting aanwezig was, worden geïnjecteerd met een schimmeldodend middel. Ook wordt de gehele kruipruimte behandeld met dit schimmeldodend middel. Daarna kan het opbouwen met stalen hoeklijnen tegen de funderingsmuren weer beginnen, brengen we stalen liggers en tempex vulelementen aan in het souterrain en wordt het stucwerk weer aangeheeld.

Heb je een vermoeden van zwam of andere houtaantasters in je woning?
Bel ons 020 48 21 478 of neem contact op via de site.