Renovatie Rijksmonument Nieuwendijk met funderingsherstel

Renovatie Rijksmonument Nieuwendijk met funderingsherstel

Op de Nieuwendijk zijn we begonnen aan een groot funderingsherstel- en renovatieproject van een Rijksmonument. Eerst hebben we in het hele pand sloopwerkzaamheden verricht, nu zijn we bezig met de voorbereidingen van het heiwerk. Alle werkzaamheden worden nauwgezet uitgevoerd, zodat het Rijksmonument straks weer klaar is voor de volgende eeuw!

Voor de fundering worden in totaal 23 schroefpalen in de grond geplaatst. Dit is niet eenvoudig, er moet in een lage kelderruimte worden gewerkt waar geen grote machines kunnen staan. Bovendien ligt de voormalige dijk vol puin. Dit moet op de plekken waar de palen de grond in gaan eerst worden verwijderd. Op de hoofdfoto zie je hoe een graafmachine door een smalle opening de kelder in wordt getakeld.

Voor dit funderingsherstel werken we samen met:
– Funderingstechnieken De Coogh
– Schijf Funderingsherstel

Hoe het vroeger was
Vroeger vormde de Nieuwendijk met de Kalverstraat de dijk langs de westelijke oever van de Amstel, thans, Rokin-Damrak. Op de dijk langs de westoever (nu de Nieuwendijk) verrezen rond 1225 de uit archeologisch onderzoek oudste bekende (houten) huizen van Amsterdam die niet aan agrarische doeleinden waren gerelateerd. Wat later raakte ook de dijk aan de oostkant bewoond (nu Warmoesstraat). Tussen beide oevers werd, rond 1250, een dam met sluizen gebouwd (de huidige Dam). Aan het hoogteverschil tussen deze straten is dat nog steeds te zien. (bron Wikipedia)

Stadsarchief, 7 juli 1908

Compleet nieuwe indeling
De begane grond krijgt een volledige nieuwe indeling voor horeca. Op de eerste, tweede en derde verdieping komen 4 nieuwe woningen, waarvan één met een patio. De entrees van de woningen en de horeca worden gesplitst. De ingang van de woningen komt aan de achtergevel van het pand en de horeca krijgt een entree aan de Nieuwendijk.

Om het pand te stabiliseren brengen we veel stalen constructies aan. De kelder wordt dieper uitgegraven zodat er ruimte komt om te lopen. Ook komen er betonnen kelderwanden en een betonnen vloer met een dikte van 350 mm. Op de begane grond komt eveneens een betonnen vloer van 200 mm.

Tot december zijn we bezig met funderingsherstel. Daarna kunnen we gaan opbouwen. Volg de hele operatie achter de gevel via updates op deze site en onze Facebookpagina.